A sárga szín négy évszaka

Azért kezdek a sárgával, mert ebben a színben látható a legjobban az a 4 fajta eltérés, amely az évszak típusokat is jellemzi.

Ha Te most, ezen a ponton kapcsolódsz be a színkavalkádba, akkor előbb olvasd el ezt

Ez itt annak a folytatása, arról szól, hogy az egyes évszak típusokhoz milyen árnyalatok passzolnakMivel ezek száma végtelen, ezért nem fárasztanálak azzal, hogy színeket mutogatok, és elmesélem, hogy milyennek kellene látnod őket.

Inkább csavartam egyet a témán, és azt szeretném ha Te magad ismernél rá az árnyalatokra azután, hogy én itt a köztük lévő különbségekre hívom fel a figyelmedet.

A sárga szín

A sárga alap szín, nem kell kikeverni, nincsenek összetevői, ellenben rengeteg divatos árnyalata van a boltok polcain.

Önmagában ritkán merik viselni, mert olyan, akár egy világító fénycsóva, miközben a melegsége szabadságot, erős motivációt sugall.

Ezt a pozitív és figyelemfelkeltő tulajdonságát jól ki lehet használni az öltözködésben. Elég egy színfolt belőle, és az emberek egyszerűen nem tudják nem észrevenni.

Nem véletlenül használják a sárgát a nagyvilágban a WARNING típusú táblák, feliratok háttérszíneként, garantált figyelmet kap az információ.

A sárga jól áll?

Azzal a kijelentéssel, mely szerint “nekem a sárga nem áll jól” természetesen nem értek egyet, ezt azok mondják, akik nem merik felvenni, nehogy kilógjanak a sorból, vagy mert nem szeretik a figyelő tekinteteket, vagy ismerik a sárga szín előbb felsorolt tulajdonságait, és számolnak azzal, hogy ez bizonyos környezetben, vagy alkalmakkor nem előnyös.

A sárga 4 árnyalata

Az alábbi rajzra négyféle sárgát “festettem”, amelyek a legjobban jellemzik az évszak módszer kategóriáit. Balról jobbra haladva ezek a sárga jellegzetes téli, tavaszi, nyári és őszi árnyalatai.

a sárga 4 árnyalata

 

  • Az első a sárga szín téli árnyalata. Erre az évszak típusnál is írtam, hogy a kékes áttűnés jellemző, amit itt azért is lehet jól látni, mert a mellette lévő másik három árnyalat “kidobja”, egyébként önmagában nem könnyű felismerni. Nekem erről az árnyalatról az éretlen citrom sárgasága ugrik be. Hátha így neked is könnyen megjegyezhető lesz.
  • A második sárga láthatóan kiugrik a 4 szín közül. Üdesége, frissessége teszi egyértelművé, hogy ez a tavaszi sárga. Tiszta, egyértelmű, intenzív árnyalat, a boltok polcain keresgélni sem kell, önkéntelenül is felhívja magára a figyelmet.
  • A nyár típusú nőhöz passzoló sárga tompa, szürkés. Az előző kettőhöz képest csillapítva van benne  az a reflektor-szerű hatás, amit a sárga képvisel. Számomra a nyári hőség homályossága, porossága teszi felismerhetővé.
  • És végül a kedvencem, az őszi sárga. Eltéveszthetetlen. Épp csak egy halvány vörös üt át az árnyalatban, de azonnal beugrik róla az ősz tipikus avar színe, az elsárgult falevelek jellegzetes mélységes, érettsége.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.