Pénteki visszapillantó #8

mióta gyerekeim vannak (kezdődött már így bejegyzés..) új olvasási szokásokat vettem fel, jellemzően keveset olvasok egyszerre, viszont 2-3 vagy akár több könyvet is futtatok egyidőben. olyan így, mintha sorozatokat néznék, variálom, hogy mikor, melyikben olvasok tovább, és ez így nagyon jó nekem.

azért is (és még írom majd, hogy miért) volt kivételes élmény ez a könyv, mert egy nap alatt elolvastam. igaz, hogy láblógatós, balatoni nap volt, de akkor is meglepett, hogy ilyen gyorsan ment.

Veiszer Alinda Bridge

a téma a startup cégek világa, egy amolyan minden, amit tudnod kell a témáról – magyar viszonylatban – típusú könyv. és amellett, hogy régóta bökte a csőrömet ezirányú tudatlanságom, a könyv írója volt a másik, ami miatt kivettem. ő Veiszer Alinda, akinek a Zárórája még évekkel ezelőtt a (gyereknevelős) hétköznapjaim csúcspontja volt.

a könyv jó. ezt igazolja részemről az is, hogy az elolvasása után átbogarásztam a szerző megjegyzéseit, és még a tárgymutatót is megnéztem.. tulajdonképpen emberek életének céges fejezetei vannak benne megírva, a Prezi, az Ustream és a LogMeIn, a három nagy hazai startup vállalkozás vezetőié. egészen a korai kezdetektől a beütő sikeren át majdnem napjainkig.

valójában ezek a történetek csak 1-1 szeletét mutatják meg ezeknek az embereknek, ami pont annyit árul el róluk, amitől sikeressé tették a cégüket. hogy mennyire elszántak, kitartóak és milyen (vak) hittel voltak képesek belevetni magukat a munkába, hogy elérjék a céljukat. nagyon motiváló az összeállítás, engem is feltöltött.

egy kis hiányérzet maradt bennem, hogy ezek a férfiak vajon hogyan tudták mindezt megvalósítani ilyen rövid idő alatt úgy, hogy közben az életük más területén is “működjenek”? honnan kapták az energiát, ki és hogyan biztosította számukra az alkotás nyugalmát, a hátteret, hogy képesek legyenek minderre, ne adják fel idejekorán? kíváncsi volnék rá, hogyan zajlottak a hétköznapjaik, hoztak-e az álmaik megvalósítása érdekében áldozatokat, és utólag visszatekintve megérte-e, ugyanúgy csinálnák-e?

akkor jó egy könyv, ha elgondolkodtat, kérdéseket vet fel. na ez ilyen. talán erre kerestem a választ a tárgymutatóban.

utoljára iskolában írtam olvasónaplót, és könyvkritikát sem fogalmaztam még soha, de ezt most viszem magammal egy darabig.. neked van egy jó könyved? írd meg itt, kíváncsi vagyok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.