sál, ha pasztel

pasztel színek

egyszer már nekifutottam a pasztel színeknek, a nyári esküvők kapcsán, de most van egy újabb apropója a témának, itt van ez a jersey körsál, amelynél észrevettem, hogy elbátortalanodnak a kíváncsiskodók, mondván, hogy világos, élénk és lila.

most a védelmére kelek néhány sor erejéig, és annak ellenére, hogy én az enyémet fekete felsőhöz szoktam választani (merazúgyisbármitelbír), most egy kicsit a pasztel világba keveredünk.

sál, ha pasztel

a pasztel jelző nem más, mint egy olyan árnyalat, amit fehérrel van kikeverve.

ezt a lilát páldául úgy a legkönnyebb elképzelni, hogy előtted van három féle szín, a piros a kék és a fehér. először fogod magad, és az ecseteddel összekevered a kéket a pirossal, olyan arányban, hogy a neked tetsző lila készüljön el, majd az ecsetedet a lilával puff, beleforgatod a fehérbe.

így van az, hogy a pasztelre sem lehet azt mondani, hogy nekem nem áll jól, mert ugyanúgy megvan az a színtípushoz passzoló pasztel árnyalat, mint a nem pasztel. itt vannak az, én keverékeim, vajon ráismersz, hogy melyik évszakhoz, melyik árnyalat való?

 

evszakelmelet lila
ha sikerült választani, akkor már csak egy szabályra érdemes figyelni, ez pedig a színt színnel inkább NE szabálya.

NE párosítsuk egymással egy kedvenc pasztelünket, csak abban az esetben, ha 100%-ig egyforma anyagból készültek, mert ezeknél a finom, néha alig-alig megkülönböztethető színeknél azonnal látszik az eltérés, és oda az összhang. esetleg, ha távol vannak egymástól, pl. cipő/sál, vagy fülbevaló/szoknya, vagy ha apróságokról van szó, ékszerek, kiegészítők, ott nem feltűnő egy árnylatnyi eltérés.

pastel

helyette inkább más pasztel árnyalatokból válasszunk mellé ruhát, mert itt nem számít, hogy ha az élénk lila sál egy szürkés beütésű, zöld pulóver fölé kerül. igazi illuzionista mutatvány, a szemünket könnyű becsapni.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “sál, ha pasztel

  1. Szilia says:

    Nagyon kíváncsi vagyok a megfejtésre, csak tippelni tudok: a fagyos árnyalatot a télhez tudom elképzelni, a friss is hideg színnek tűnik, szóval az a nyár típus színe, illetve a télnek is jól áll. A másik kettő meleg színnek tűnik, legalábbis az előző kettőhöz viszonyítva, de egy ősz típuson halványnak és gyengének érezném mindkettőt.
    Szabad a gazda. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.