Pénteki visszapillantó #12

Hová menj kiruccanni, ha a gyerekek már nem lázasak, és te is lassan embernek érzed magad, de már nem bírod tovább otthon, és az eső is épp elállt? Egy betegséggel teli hét margójára.

Várkert Bazár

A Várkert Bazár jó terep: nekünk, mert szép, nekik mert izgalmas. Egészen a  45. lépcsőfokig, mert utána feladták, pedig lépcsőből még ezen túl is akadt bőven.

Várkert Bazár

Az első emlékem a Várkert Bazárhoz a 86-os buszról van, évekig jártam dolgozni Budafokra, és mentem el mellette. Egy lepukkant kőrakásnak ítéltem, miközben érdeklődve figyeltem a TV-ben, ha a hőskorát emlegették.

Várkert Bazár

Aztán minden hitetlenkedés ellenére egyszer csak elkészült, és tényleg új fényében ragyog. Persze a ragyogást a tél végi időjárás miatt a képek nem adják vissza, de nekünk nagy örömet okozott a Bazár megmászása.

Várkert Bazár

Van a helynek egy hivatalos oldala, de itt bosszantóan kevés képet találtam a múltról, biztosan nem akarták lerobbant képekkel sokkolni a látogatót, pedig nincs izgalmasabb, mint összevetni a múlt látványát a frissen épített, látogatható jelennel.

Várkert Bazár

A látogatás menete egyébként hasonló volt egy IKEA túrához, nem sok esélyed van saját útvonalat kanyarítani, egyértelmű volt, hogy merre kell továbbmenni, és így feljutni a legtetejére, a Budai Várba, a siklóhoz, a Halászbástyához és így tovább, ami előtt, ahogy korábban is írtam, mi feladtuk.

Várkert Bazár

 

Építészeti szempontból laikusként szemlélődtem, de nem lehet nem észre venni, hogy a sokféle anyag, amelyet használtak: rozsdás vas, fa padló, fém bútorok, szürke kőburkolat, mind-mind kemény kompromisszum eredménye, amivel a meglévőhöz próbálták beilleszteni az újdonságokat. Többnyire harmónikusnak éreztem, de így utólag nézegetve a képeket nem könnyű megérezni az összhangot.

Várkert Bazár

Várkert Bazár
Várkert BazárA végére még egy hasznos infó: kutyát nem engednek be a Bazár területére – gondolom a vár környékén már más a helyzet -, és feltűnően sok kék zubbonyos emberke ügyel a rendre, és tisztaságra, ami utóbbi szinte szemet szúrt, és engem nagyon jó érzéssel töltött el. Maradjon így!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.