dörömböl

 

Érezted már a szívedet dörömbölni a mellkasodban? Eddig nekem is csak kétszer volt ilyen egész életemben, vagy legalább is így emlékszem. Az egyik egy műtét előtt, a másik múlt pénteken, egy megbeszélésen.

Tisztán látom a két eset között a hasonlóságot, bár teljesen eltérő okok miatt történt. Mozdulatlan voltam. Műtét előtt bedrótozva feküdtem, és a második esetben sem moccantam meg, csak annyira támasztottam ki a karom, hogy ezek az iszonyú erővel bíró rengések ne billentsenek ki ültő helyemből. És, ami a legijesztőbb, hogy egy pillanatra sem volt felette uralmam.

Mintha a történtek hatására automatikusan bekapcsolt volna egy rendszer, ami minden ízében tiltakozik a kint zajló események ellen, de csak annyit tud tenni, hogy őrült módjára, két kézzel veri a falat, hátha meghallja valaki.

A mellkasban dörömbölés szerintem egy túlélési vészcsengő. Azt kiabálja, hogy gyerünk, csinálj már valamit, hahó, hát nem veszed észre, hogy mi történik? Vagy pattanj fel, és menekülj!

Legyinthetnék, hogy ez genetikailag kódolt reflex, és nyilván őseimnek az élete függött attól, hogy odafigyeljenek egy ilyen erős, belső figyelmeztetésre, viszont nekem már nem kell vadállatok elől menekülnöm, és betudom a jelenséget némi stressznek.

De nem teszem, mert valójában örülök ennek a jelnek. Néha olyan okosak vagyunk, hogy megmagyarázunk magunknak dolgokat, hogy miért jó nekünk így, nem úgy, hihetetlennek tűnő érveket sorakoztatunk fel arról, hogy igazoljuk egy-egy döntésünket, aztán elalvás előtt az ágyban bevillan, hogy te jó ég, biztos?

Ezt a jelet most nagy becsben tartom, mert úgy érzem, hogy sikerült kikerülnie az agyamnak azokat a kivilágított, megszokásokkal és érzelmekkel kikövezett pályáit, amelyekre általában mindenben támaszkodom. Olyan volt ez a dörömbölés, mint egy üzenet magamtól, ami csellel és fondorlattal jött elő, és rémített halálra, de mégis hálás vagyok neki!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.