reggeli indulós

 

Szeretem a WMN cikkeit, az egyik legutóbbi megihletett, mert a reggeli indulós történetek ezt teszik velem.. És mert olyan piszkos nagy a kontraszt az író, meg az én sztorim között, muszáj volt néhány pillanatképet nekem is megcsillantanom belőle.

Valahol a forró kávé és a zuhany között adtam meg magam végleg az irigységnek, mert az kisgyerekesnek a wellness, és a legkevésbé sem az átlagos, hétköznap reggeli rituálé része.
Az egyetlen kapcsolódási pont a dagadt szemek környékén érhető tetten, a többi vágyálom, amelyet legkorábban talán majd az 50-es éveimre remélhetek.

Van abban valami szép, amikor becsukódik mögötted az óvoda kapuja! Ezt a kolléganőm mondta egyik reggel, amikor beesett az irodába, és pontosan tudtuk, miről beszél.
A reggeli iskola/óvada menet egy vesszőfutás. Abban az átlag 40 percben, amire az álmos szemű, pizsama illatú gyereked átváltozik hátizsákos, búcsupuszis angyallá, az mi agymanóink nyálcsorgatva fekszenek a padlón.

Nem viccelek, íme néhány szösszenet a hétköznapi reggeli indulós pillanatok közül:

  • Ébredés valahol 5.30 és 6 között, majd az akutális agykapacitás függvényében, minden lehetséges előkészület elvégzése azoknak, aki nem te vagy. Ezt pizsamában, kócosan, kávé nélkül.
  • Annak a pillanatnak a halogatása, hogy felébreszd őket, mert onnantól már nincs visszaút..
  • Duzzogó, hisztis, síró gyerek intézése: a fürdőszoba-kanapé-előszoba halálháromszögben. Mindezt pizsamában, kócosan, kávé nélkül.

Majd 10 perc elteltével – valami felfoghatatlan csoda folytán – fordul a kocka, és te vagy az, aki fújtatva állsz a bejárati ajtóban kisminkelve, felöltözve, megfésülködve, és egy kicsit újra megőrülsz, amikor a gyerek kitalálja, hogy magához veszi az aktuális borzasztóanfontosdolgokat a lakás legtávolabbi sarkából. Ez 90%-ban nem sikerül neki, ezért cipő lerug, visszamegy, megtalál, síró gyerek hátizsákjába beletuszkol.

Azt már csak megemlítem, hogy milyen veszettül hosszúnak érzed az utat a lakás és az intézmény szent kapuja között, és hogy ennek az áldásos negyed órának mi a hatása. Képes vagy újra összeszedni magad olyannyira, hogy újra felelős felnőtt képét öltsd belépéskor, és végül méltóságod utolsó morzsáit is visszaszerezve belenézel az Istenáldjameg pedagógus szemébe, és átadod a gyereked.
Ekkor a pizsama már csak egy rossz emlék, jöhet az irodai kávé.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.